FISA Congres: Weinig wijzigingen

De FISA, de overkoepelende wereldorganisatie aangaande het roeien, heeft afgelopen februari een congres gehouden waar voor het Aangepast Roeien wellicht grote veranderingen doorgevoerd zouden worden. Helaas is dit niet gebeurd en dat komt doordat het voorstel één procentpunt tekort kwan voor de vereiste twee derde meerderheid. Wellicht ingewikkeld maar dat neemt niet weg dat de volgende zaken nu vaststaan:

• Adaptive Rowing wordt PARA-rowing
  • De afstanden blijven 1.000 meter in plaats van de gehoopte 2.000 meter
  • TA2x blijft hetzelde, de TA gaat dus niet skiffen
  • AS blijft ook het zelfde, gaat dus niet in de ‘2x’
  • Er komt één bootklasse bij, te weten de mixed LTA-2x

Voor het Para-rowing was het enorm belangrijk geweest dat de afstand naar 2.000 meter zou gaan. Het Para-rowing wil ook serieus genomen worden en niet halverwege een parcours te hoeven finishen, daar waar geen publiek staat. Het Para-rowing had dezelfde afstand willen gaan varen als de regulieren roeiers, maar het is niet anders. De tegenstanders van de motie lieten volgens FISA weten dat een race-afstand van twee kilometer ernstig gehandicapte roeiers wellicht zou afschrikken.

Maar het Paralympisch Talentencentrum gaat verder, en hoe! Er komen gestaag nieuwe roeiers bij wat voor iedereen heel erg leuk, maar vooral goed is. Een stukje concurrentie houd je scherp en zet je aan nog harder voor je doel te gaan werken. Als er minimale concurrentie is, kan je, zij het onbewust, nog wel eens een “makkelijke houding” aannemen want je bent toch de enigste of met weinigen. Dus dat gaat goed, veel TA-roeiers en ook een aantal SA-roeiers. De LTA kan nog heel goed nieuwe roeiers gebruiken. Dus ken je iemand in je omgeving met een handicap (hoeft niet persé een zware handicap te zijn)? Neem dan contact op met Stichting Par en zij verwijzen je verder!

Onderstaand de agenda van komend jaar waar wellicht nog kleine wijzigingen in komen maar de Nationale wedstrijden staan vast. Het is hoogstwaarschijnlijk zo dat de TA-roeiers zowel de wedstrijd in de dubbeltwee gaan varen als de skiffwedstrijden, drukke wedstrijdweekenden dus. Maar wat doen we het allemaal graag. Nederland op de kaart zetten met het Para-Rowing, dat is ook mede de taak van de roeiers van het Paralympisch Talentencentrum.